Vabilo na predavanje: O ljubezni, vojni, izgubi in pozabi, v sredo, 24. aprila 2024 ob 19. uri

Prisrčno vabljeni na predstavitev romana prof. dr. Alenke Jensterle Doležal, O ljubezni, vojni, izgubi in pozabi, v sredo, 24. aprila 2024 ob 19. uri v prostorih Društva Sava, Terazije 3/IX.

 

Roman je izšel leta 2023 pri založbi Kulturni center Maribor, je dialoška in večplastna pripoved o drugi svetovni vojni, o vseprisotnih smrtih in o povojnem nasilju, kar zaznamuje tri generacije protagonistk. V ospredju so tri ženske osebe: Veronika, Julča in Ana. Njihovi dialogi in monologi se prepletajo in časovne perspektive se v fragmentih mešajo.

 

Alenka Jensterle Doležal je slovenska pesnica, prozaistka in znanstvenica, ki živi in dela v Pragi na Češkem. Leta 1983 je diplomirala iz slovenščine, primerjalne književnosti in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, magistrirala je iz slovenske književnosti (1989) in na isti fakulteti leta 2000 doktorirala. Že več kot dvajset let predava slovensko književnost in slovanske književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi.

Izdala je šest pesniških zbirk (eno v češčini): Juditin most (1991), Pokrajine začetka (1993), Přeludy (Prividi, 1996), Zapisi za S. G. (2006), Pesmi v snegu (2012) in Nostalgične pesmi (2018). Poleg najnovejšega romana je napisala še dve prozni deli: Pomen hiše (2015) in Temno mesto (1993). Nekatere njene pesmi in deli proze so bili revialno prevedeni v češčino, poljščino, angleščino, srbščino, hrvaščino, makedonščino, romunščino in albanščino. Sodelovala je na več pesniških festivalih in literarnih branjih na Češkem, Poljskem in v Sloveniji.