Vabilo na predavanje red. prof. dr. Hotimirja Tivadarja s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sreda 20.3.2024 ob 19. uri

Lektorat za slovenistiko s Filološke fakultete v Beogradu in Društvo Slovencev Sava vas prisrčno vabita na predavanje red. prof. dr. Hotimirja Tivadarja s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,  Prekmurščina od včeraj za jutri na primeru knjige Prekmurščina, kinč predragi, v sredo, 20. marca 2024 ob 19. uri, v prostorih Društva na Terazijah 3/IX.

 

 

Prekmurščina živi nekje na sredi med pisnim in govorjenim jezikom, med preteklostjo in sedanjostjo. Prekmurska identiteta v veliki meri temelji na našem jeziku, ki je bil med leti 1715 in 1919 tudi knjižni jezik, vzporedni s prevladujočo kranjsko različico slovenskega knjižnega jezika. Prekmurski knjižni jezik je v slovenski znanosti dokaj znano dejstvo, prav tako tudi prekmurski dobri ljudje in kulinarika. Bistveno manj pa so znane podrobnosti tudi sodobne prekmurske kulture, jezika in literature, ki v bistvu povezuje Prekmurce v Prekmurju in Porabju ter izven te matične pokrajine med Muro in Rabo; čedalje več je danes tudi zapisanih besedil v prekmurščini.

Na tem večeru bomo predstavili sodobno knjigo Prekmurščina, kinč predragi ob razmišljanju o vlogi jezika in kulture v prekmurski sodobni družbi in izven pokrajine ob Muri, torej tudi translokacijsko vrednost prekmurskega jezika.

Red. prof. dr. Hotimir Tivadar je zaposlen na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je tudi član Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), Slavističnega društva Slovenije, Komisije za fonetiko in fonologijo pri Mednarodnem slavističnem komiteju ter ožje pravopisne komisije za pripravo novega slovenskega pravopisa Pravopis 8.0. Med leti 2013 in 2017 je bil predsednik maturitetne komisije za slovenščino na splošni maturi. Predava na Filozofski fakulteti UL na Oddelkih za slavistiko in slovenistiko, na Pedagoški fakulteti (študij logopedije) UL in Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. Kot predavatelj redno sodeluje tudi z RTV SLOVENIJA. Predaval je tudi že na univerzah v Zagrebu, Pragi, Celovcu, Gradcu, Bratislavi, Skopju, Parizu in Torunu.