POZIV NA PREDAVANJE I KONCERT POVODOM 100 GODINA OD ROĐENJA KOMPOZITORA ZLATANA VAUDE

Kompozitor i dirigent Zlatan Vauda (Slovenija, 1923 – Beograd, 2010) bio je rukovodilac i dirigent Dečjeg hora Radio Televizije Beograd dugi niz godina. Njegov kompozitorski opus broji preko 200 dela različitih žanrova. Ove godine se navršava sto godina od njegovog rođenja i ovaj jubilej ćemo obeležiti u subotu, 25. novembra 2023. u 19.30 predavanjem Zlatan Vauda – Seanse i Dijalozi i koncertom Kamerna muzika Zlatana Vaude u Galeriji Artget

Uvodno predavanje održaće Teodora Trajković, a odabrana dela iz kamernog opusa Zlatana Vaude izvešće Ana Simonutti, Mihailo Samoran, Trio Torzo koji čine Jasmina Raković, Mila Smiljković i Đorđe Milošević, Nataša Rašić, Nevena Majdevac, Rezeda Grunčevski i Meri Bojić Radojčić.

Program organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Muzikološkim insitutom SANU.

Ulaz slobodan.

U 2023. godini obeležava se stogodišnjica od rođenja nekoliko naših kompozitora, a posebna nam je čast što se baš u okviru ciklusa Jubileji kompozitora u Kulturnom centru Beograda obeležava ovaj jubilej kompozitora, dirigenta i pedagoga Zlatana Vaude. On je svojim radom i brigom o mladima značajno uticao na kulturni život Beograda i nekadašnje Jugoslavije. Briga o deci je ostala fokus njegovog angažovanja celog života, pošto je prepoznao da energija uložena u podršku mladima kako bi im se prižila podrška, vođstvo, pa i inspiracija, može dati najbolje rezultate u razvoju i napretku celog društva. Danas, možda i jasnije nego ikad vidimo koliko je Vauda bio u pravu.



Više informacija