OBELEŽENA 115. GODIŠNJICA PRVOG TEČAJA SLOVENAČKOG JEZIKA NA UNIVERZITETU U BEOGRADU I 15. GODIŠNJICA OSNIVANJA LEKTORATA ZA SLOVENAČKI JEZIK

U sredu, 11. maja 2022. godine u 12 sati, na Filološkom fakultetu svečano je obeležena 115. godišnjica prvog tečaja slovenačkog jezika na Univerzitetu u Beogradu i 15. godišnjica osnivanja Lektorata za slovenački jezik u okviru Katedre za opštu lingvistiku. Prisutnima su se obratili prof. dr Iva Draškić Vićanović, dekan Filološkog fakulteta, Nj. E. Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji, prof. dr Natalija Panić Cerovski, upravnica Katedre za opštu lingvistiku, prof. dr Mateja Pezdirc Bartol, upravnica Katedre za slovenistiku Filozofskog fakulteta u Ljubljani i dr Mojca Nidorfer, rukovodilac programa Slovenački na stranim univerzitetima.

Istoriju i razvoj slovenistike u Srbiji predstavila je prof. dr Maja Đukanović, profesorka slovenačkog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu i članica Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Na predlog Centra za slovenački kao drugi i strani jezik, Lektorata za slovenački jezik i Ambasade Slovenije, Ministarstvo prosvete, nauke i sporta odlikovalo je redovnu profesorku dr Maju Đukanović ordenom za zasluge u oblasti slovenačkog jezika.