VIRTUALNA RAZSTAVA »ZNAMENITI SLOVENCI V BEOGRADU 2«

Vabimo vas, da obiščete virtualno razstavo » Znameniti Slovenci v Beogradu 2«.

Projekt Društva Slovencev v Beogradu – Društva „Sava“, Znameniti Slovenci v Beogradu, je pričet leta 2014 z namenom, da se potomci Slovencev v Beogradu, predvsem mlade generacije, pa tudi celotna javnost, seznanijo – preko razstave posterjev in kataloga v srbskem in slovenskem jeziku – z zgodovinskimi in pomembnimi osebami slovenskega rodu, predvsem s tistimi s konca 19. in iz prve polovice 20. stoletja, ki so v Beogradu zapustile dragoceno sled na različnih področjih ustvarjanja. Spomin nanje je doprinos kulturi spomina, tako v okviru slovenske narodne manjšine v Srbiji – nastale z razpadom skupne države SFRJ (1991), kot v okviru širše slovenske skupnosti – v sami Sloveniji in pri Slovencih, živečih po celem svetu.

Zamisel likovnih urednikov je, da se na naslovnici kataloga predstavi eno izmed najlepših krajev na svetu, kjer je zrastlo Mesto – prizor sotočja Save v Donavo, kot edinstven in signifikanten toponim, ki povezuje in določa vse kulturne zgodovine, ki so v njem nastajale in ga oblikovale.

Projekt Znameniti Slovenci v Beogradu je sestavljen iz 4 razstav, ki jih bomo v prihajajočih tednih javnosti predstavili v virtualnem prostoru.

K virtualni razstavi lahko pristopite preko naslova slokult.gallery ali s klikom na naslednjo povezavo.

Dobrodošli!