RAZSTAVA »REŠETARJI S CRVENEGA KRSTA – STOLETJE OBSTOJA V BEOGRADU«

V ponedeljek, 14.10.2019, je v Manakovi kući v Beogradu potekala otvoritev razstave pod imenom “Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu”. To tako pomembno razstavo sta Etnografski muzej v Beogradu in Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo Sava organizirala ob stoletnici osnovanja sitarske delavnice družine Cvar-Debeljak v Beogradu.

6P8A6950.jpg




Razstavo je svečano otvoril g. Dejan Židan, predsednik Državnega Zbora R. Slovenije, prisostvovali pa so tudi drugi visoki in cenjeni gosti iz Slovenije, ga. Olga Belec, državna sekretarka pri Uradu R. Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, g. dr. Zvone Žigon, vodja sektorja pri Uradu R. Slovenije, g. Samo Pogorelc, župan Občine Ribnica, ga. Polona Rigler Grm, direktorica Rokodelskega centra Ribnica, nj. eks. Iztok Jarc, veleposlanik R. Slovenije v Beogradu, g. Roman Weixler, nemestnik veleposlanika, ter drugi predstavniki slovenskega veleposlaništva v R. Srbiji. Poleg posebnih gostov so na otvoritvi razstave govorili tudi g. Saša Verbič, predsednik Društva Slovencev v Beogradu, ga. Tijana Čolak Antić Popović, direktorica Etnografskega muzeja v Beogradu, in tudi sam Ivan Debeljak, ki je prav tako nagovoril publiko. V okviru večernega programa smo imeli priložnost poslušati nastop Ekumenskega moškega zbora.

DSC_2427 1.jpg





Po svečanem delu otvoritve je sledil ogled razstave ob pogostitvi in druženju. Avtorica razstave je Maja Marjanović. Izložba bo odprta do 12. novembra.

DSC_2402 1.jpg

 Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu

– razstava v Manakovi kući  –

 

Septembra leta 2019 je minilo polnih sto let, odkar se je Slovenec iz Ribnice Edvard Cvar naselil v Beogradu in tu nadaljeval svojo obrt – izdelavo sit in lesnih izdelkov iz materiala, prinesenega iz Slovenije. Celo stoletje se sita in drugo »suho robo« izdeluje na enak način, v isti delavnici in z istim orodjem. Obrt se ohranja zahvaljujoč sorodniku Edvarda Cvara in obrtniškemu nasledniku Ivanu Debeljaku, ki je družini Cvar-Debeljak leta 2015 prinesel priznanje – certifikat Ministrstva Republike Srbije, s katerim so ročno izdelana sita in rešeta mojstra Debeljaka priznana za izdelke stare obrti ter nosijo oznako »Otvorene šake« (»Odprte dlani«). Sitarska obrt je bila v času ustanavljanja te delavnice iskana in cenjena, mojstri pa spoštovani in občudovani člani družbe. Časi so se spremenili, nove tehnologije proizvodnje so nadomestile stare, pa tudi potrebe in način življenja so drugačni. Obrti preti nevarnost popolnega izginotja. Z razstavo »Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu« Etnografski muzej v Beogradu in Društvo Slovencev v Beogradu – Društvo »Sava« želita opozoriti na potrebo, da se sitarsko obrt ohrani in prenese na naslednje generacije, kot del nematerialne kulturne dediščine Srbije. Obiskovalci razstave bodo imeli priložnost, da si ogledajo ročno izdelana sita in orodje, s katerim se jih izdeluje. V sodelovanju z gosti iz Rokodelskega centra Ribnica iz Slovenije bomo pripovedovali zgodbo o nastanku in obstoju delavnice Sita in rešeta mojstra Ivana Debeljaka ter posebnem načinu prodaje, imenovanem krošnjarstvo, ki je zaščitni znak Ribnice, kraja, kjer se še danes nabavlja najboljšo surovino za izdelavo sit.

 

Razstava bo odprta za obiskovalce od 15. oktobra do 12. novembra 2019 v Manakovi kući, Gavrila Principa 5.

 

Spremljevalni program razstave

 

15. oktober (torek)

13.00 Predavanje Polone Rigler Grm v Manakovi kući. Strokovno vodenje po stalni postavitvi.

 

19. oktober (sobota)

11.00 – 14.00 Slikarska delavnica (delavnico vodi Marija Vauda, akad. slikarka). Strokovno vodenje po stalni postavitvi.

 

25. oktober (petek)

18.00 Koncert Pojoče družbe (dirigent Višnja Dimitrijević).

 

26. oktober (sobota)

11.00 – 14.00 Slikarska delavnica (delavnico vodi Marija Vauda, akad. slikarka).

 

09. november (sobota)

10.30 – 15.00 Obisk učencev slovenskega jezika iz Društva »Sava« (učiteljica Tatjana Bukvič). Strokovno vodenje po stalni postavitvi in razstavi Rešetarji s Crvenega Krsta.

 

11. november (ponedeljek)

18.00 Proslava Martinovanja – praznik vina.

DSC_2451 1.jpg
DSC_2316.JPG
DSC_2389.JPG