Arhiva novosti
zastave

drago zupanc in nusa gerden

Uveljavljeni srbski režiser slovenskega rodu, Dragomir Zupanc, je v svoj bogat ustvarjalni opus dodal še en naslov, in sicer dokumentarni film o beograjski Slovenki, Nuši Gerden.

Po prvi uprizoritvi v prostorih Društva Sava 17. januarja letos, je film 7. februarja, večer pred Kulturnim praznikom, predstavljen na državni televiziji, RTS 2, v zelo gledanem popoldanskem terminu.

Tako so si številni gledalci lahko ogledali ta zanimiv dokumentarec, ki za slovensko skupnost v Srbiji ima še posebno vrednost, saj so ga ustvarili izključno beograjski Slovenci, člani Društva Sava. Poleg režiserja Dragomirja Zupanca, ki je tokrat poskrbel tudi za scenarij, so v nastajanju filma sodelovali tudi mlajši člani Save, ki se poklicno ukvarjajo s filmom: snemalec Dušan Krivec, sicer sodelavec na Fakulteti dramskih umetnosti, Dino Dolničar, oblikovalec zvoka, docent na FDU in Matija Đukanović, montažer, absolvent na FDU. Za prevod je, kot vedno, poskrbela dr. Maja Đukanović, profesorica slovenščine na Filološki fakulteti v Beogradu.

Velja spomniti, da je Dragomir Zupanc avtor številnih dokumentarnih filmov, predvsem pa se je osredotočil na predstavitev Slovencev v Srbiji, o katerih je do sedaj posnel filme: Davorin Jenko - ustvarjalec himn in budnic, Trije akordi - Zlatan in Marija Vauda, Sita in rešeta mojstra Debeljaka, Ena slovensko-srbska zgodba, Edvard Stepančič, Sava v Beogradu in drugi. Dokumentarni filmi uveljavljenega režiserja Zupanca so izjemno dragoceni ne samo kot zapis o življenju Slovencev v Srbiji, temveč kot predstavitev medkulturnih prežemanj in življenja v novem okolju.

Svoje spomine Nuša Gerden, sicer najstarejša, a tudi najbolj živahna članica Save, zaključi tako: “Kako bi vam povedala - dobro se mi je godilo. /.../ Vedno sem imela zelo dobre prijatelje, zelo pametne in od vseh sem se nekaj naučila.“ Film Življenje in spomini: Nuša in Rene Gerden si velja ogledati in se od naše Nuše velja veliko naučiti.

Maja Đukanović

Kontakt info

Kontakt adresa:
Terazije 03/09
11000 Beograd
Republika Srbija

Kontakt telefon:
+381 (11) 334.08.75

E-mail adresa:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet stranica:
www.drustvosava.org
www.drustvosava.org.rs

Prijavite se na info listu

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 269 gostiju i nema prijavljenih članova