Arhiva novosti
zastave

GLEDALIŠKA DELAVNICA

26. 11. in 10. 12. 2017 sta bili v prostorih društva izvedeni delavnici igre. Mlajši učenci so se pod vodstvom gledališkega igralca Nebojše Raka naučili odigrati štiri basni. Srednješolci in študenti pa so vadili retorične figure ob branju in spoznavanju ene sodobne in ene klasične slovenske pesmi. Vsi so bili nad delavnicama navdušeni. Mlajši so svojo igro predstavili tudi na prireditvi za Miklavža.

dst

dst

KUHARSKA DELAVNICA – PARKELJ

V nedeljo, 3. 12. 2017 je v Društvu Slovencev Sava ponovno dišalo. Učenci dop. pouka so pekli sedaj že tradicionalno slovensko praznično pecivo.

Parkelj je mitološko bitje, podoben hudiču ali demonu, ki spremlja svetega Miklavža. Ljudska navada je, da okoli Miklavževega (5. december) Miklavž deli otrokom dobrote, parkelj pa jih straši in zganja hrup z verigami.Čeprav se izgled parklja od države do države nekoliko razlikuje, ima povsod podobne glavne značilnosti. Ima kosmato telo, pokrito z črnimi ali rjavimi dlakami, ki ga dopolnjuje dolg, pravtako dlakav rep. Na nogah ima preklana kopita ali parklje, v nekaterih kulturah tudi kremplje. Glavo mu krasijo rogovi. Iz ust se mu vije dolg, rdeč, včasih tudi preklan jezik. V nekaterih kulturah ima tudi dolge ostre zobe, podobne vampirskim.

V prazničnem času okoli Miklavževega je priljubljen posladek tudi pecivo v obliki parklja (https://sl.wikipedia.org/wiki/Parkelj).

Otroci so ga oblikovali po svoji domišljiji. Katere sestavine za pripravo testa potrebujemo, kako se umesi ter pripravi za modeliranje, je otrokom povedala in pokazala gospa Marija Prodanović. Nastalo je nekaj lepih predvsem pa okusnih in sladkih pekarskih izdelkov.

dst

dst

MIKLAVŽEVANJE V DRUŠTVU SAVA

MIKLAŽEVA PESEM

V davnih, davnih časih,
v deželi daleč stran
je poln svetosti škof živel,
kot svet Miklavž poznan.

Vsi stari in vsi mladi
so ga imeli radi.
Še danes se z neba spusti,
otroke pridne obdari.

(http://www.publishwall.si/tamara.kranjec-laganin/post/113411/nekaj-miklavzevih)

V nedeljo, 10. 12. 2017 je otroke razveselil prihod sv. Miklavža. Prostori društva so bili polni ljudi in pričakovanj. Osvetljevalo jih je praznično okrašeno božično drevo, pod katerim so otroke že čakala sladka darila.

Decembrski prazniki, še najbolj pa prihod prvega od svetih mož, so prazniki, ki se na slovenskem pojavljajo v različnih obredjih še pred prihodom krščanstva in so tesno povezani z vero, kulturo in tradicijo. G. Stanislav Hočevar je starše in otroke v nagovoru spomnil, kakšen simbolni pomen ima za današnji čas sv. Miklavž. Poudaril je, da je bil Miklavž dobrotnik, in da moramo po njegovem zgledu tudi mi nesebično darovati ter na ta način drug drugega razveseljevati.

Učenci dop. pouka slovenskega jezika so za to priložnost pripravili kratek program. Za nastop jih je pripravil igralec Nebojša Raka, zborovodkinja Višnja Dimitrijević in učiteljica Tatjana Bukvič. Odigrali so štiri igrice o živalih in zapeli pesmici. S pesmijo so otroci priklicali svetega moža. Prišel je v spremstvu angela, ki je prinašal praznično pecivo ptičke (te je spekla gospa Nuša Gerden). Najprej je otroke pohvalil, češ da so bili pridni in dobri. Potem jim je dovolil, da ga pocukajo za brado. Mlajši so se ga dotikali zvedavo, saj so ga nekateri videli prvič. Malo večjim je bil že stari znanec. Vsi so pa so nestrpno čakali na darila.

Po obdarovanju je moral sv. Miklavž na pot. Poslovil se je z obljubo, da naslednje leto spet pride.

dst

dst

Kontakt info

Kontakt adresa:
Terazije 03/09
11000 Beograd
Republika Srbija

Kontakt telefon:
+381 (11) 334.08.75

E-mail adresa:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet stranica:
www.drustvosava.org
www.drustvosava.org.rs

Prijavite se na info listu

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 270 gostiju i nema prijavljenih članova