Arhiva novosti
zastave

sajam knjiga 2017

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od 22. do 29. oktobra 2017. godine na Beogradskom sajmu. Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine će biti organizovana pod sloganom Ključ je u knjigama. U pet hala Beogradskog sajma učestvovaće više od 450 domaćih i inostranih izlagača.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti. Sajam knjiga biće otvoren za publiku u nedelju, 22. oktobra od 10h, a svečano otvaranje zakazano je isti dan od 18h u hali 2, kada će sajam zvanično otvoriti akademik Miro Vuksanović.

I ove godine, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja. Bogat i sadržajan prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva. U fokusu ovogodišnjeg 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom, 4 zemlje 1 jezik, predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega, zahvaljujući saradnji sa sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova. Na sajmu će se publici predstaviti dvadesetak stvaralaca, koji će svoj rad, a u okviru sajamskih manifestacija i događaja, prikazati na različitim lokacijama u centru Beograda.

Direktor Gete instituta u Beogradu, Frank Bauman, izrazio je zadovoljstvo što je Međunarodni beogradski sajam knjiga ove godine ugostio jedan jezik koji obuhvata nastup četiri zemlje. On je naglasio da će gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga biti najistaknutiji autori, poput Herte Miler, dobitnice Nobelove nagrade 2009. godine. Pored nje, gosti će biti i pisci Vladimir Kaminer, Jan Vagner, dobitnik Bihnerove nagrade, Folker Kučer, pisac istorijskih krimi-romana, kao i Ingo Šulce. Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma je saopštio da će u ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma pozdraviti austrijski publicista i pisac Karl Markus Gaus, a da će pored njega gosti biti i Franjo Frančič, Barbi Marković, Katrin Regla, Valentin Grebner, Krin Peška, Tereza Preauer...

Kontakt info

Kontakt adresa:
Terazije 03/09
11000 Beograd
Republika Srbija

Kontakt telefon:
+381 (11) 334.08.75

E-mail adresa:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Internet stranica:
www.drustvosava.org
www.drustvosava.org.rs

Prijavite se na info listu

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 267 gostiju i nema prijavljenih članova